Divortul – acest «rău necesar» uneori este definit ca și separarea fizică și sentimentală de persoană alături de care aveai stabilită o relație afectivă. O relație legalizată prin legile statului în care te aflai la momentul respectiv sau chiar religios în foarte multe dintre cazuri.
Căsătoria este rezultatul parcursului firesc al lucrurilor. Este asumarea deciziilor si responsabilităților derivate dintr-un compromis legal pe care îl facem cu persoana iubită.
E normal să vedem în intemeierea unei familii drumul spre împlinirea personală în drumul nostru de căutare a fericirii, a stabilității. Si totodată a integrării în societate și a creșterii la nivel personal și profesional.
Dar când simți că din păcate magia s-a pierdut, pentru că intervin gelozia, infidelitatea, violența fizică, dependența de alcool, etc. trebuie sa iei DECIZIA
Divortez in Spania sau in Romania ?
Înainte de a lua decizia inițierii unui proces de divorț, analizează cu atenție și calm situația în care te afli.
Nu lua o decizie în grabă, la nervi sau pur și simplu din dorința de a te răzbuna.
Dacă decizia e luată, sfatul meu ca și avocat roman cu experiență in divorțuri atat în Spania cât si în România, este să ajungi la un acord cu soțul/soția în ce privește: procedura de inițiere a divortului, custodia copilului sau a copiilor, împărțirea bunurilor comune, etc
Acest tip de preacord pactat între soți pot duce la atenuarea efectelor post-procesale si mă refer in primul rând la cele sentimentale și emoționale ale celor doi soți si cu precădere ale copiilor acestora.
In ceea ce privește țara unde decizi sa initiezi procesul de divort trebuie sa stii ca efectele divortului pronunțat de către instanțele spaniole sunt perfect valabile in Romania si viceversa. Un divort pronunțat de către o instanța judecătorească din Romania se aplica si este perfect valabila in Spania.
Dacă vreți să vă răspund la întrebarea care vă trece prin cap în acest moment o voi face fără nici o ezitare.
Ce variante de divort exista după caz /
Care e procedura introducerii cererii de divort
- Desfacerea căsătoriei pe calea judecatorească
Pe de o parte avem DIVORTUL PE CALE AMIABILA – în care există acordul ambilor soti. În acest caz, instanța nu va stabili nici un fel de culpă a vreunuia dintre soti la desfacerea căsătoriei.
Instanța judecătorească va pronunța divortul prin acord al soților, indiferent de durata căsătoriei sau dacă există sau nu minori.
Posterior, instanța se va pronunța referitor la incredintarea copiilor minori, obligația de întreținere și folosirea locuinței, cu mențiunea că instanța va ține seama și de interesele minorilor.
Pe cealaltă parte avem DIVORTUL DIN MOTIVE TEMEINICE – unde cele două părți ajunse în fața judecătorului trebuie să aducă probe – motive de divort – conform articolului 38 din lege, alin 1 C :
existența motivelor temeinice
existența raporturilor dintre soti grav vatamate
imposibilitatea continuarii căsătoriei
- Desfacerea căsătoriei pe calea administrativă
Avantajul divorțului pe cale administrativă este un timp mai redus de soluționare si lipsa implicării instanței, unde automat nu va fi obligatorie prezenta unui avocat.
DAR ATENTIE!
E foarte important ca procesul si toate demersurile sa fie bine înțelese de la început. În caz contrar, pot ocaziona cheltuieli adiționale, mai mult timp pierdut si cu siguranța drepturi pierdute.
Drept care vreau să subliniez importanța prezenței unui avocat specializat in divorțuri, chiar dacă a fost aleasă desfacerea căsătoriei pe cale administrativă.
Cum are loc divortul de comun acord pe cale administrativă
Soții trebuie să se prezinte la primăria unde s-au căsătorit sau la un notar public unde vor inmana cererea de divort.
După 30 de zile care trebuiesc satisfăcute ca si răgaz de gândire, iar dacă soții vor să continue procedura de separare, va fi eliberat de către notar sau ofițerul stării civile, certificatul de divort.
În cazul în care soții nu se inteleg amiabil asupra oricărui aspect accesoriu cererii de divorț, ofițerul sau notarul va respinge cererea de divorț și va îndruma soții către instanță.
Oriunde te-ai afla, fie că locuiesti in Spania sau in alt stat din UE trebuie să știi ce pași ai de urmat sau mai bine spus ce lucruri rămân de împărțit după eliberarea certificatului de divort:
se decide păstrarea sau schimbarea numelui de familie
se decide partajul bunurilor comune ale soților
și cu sigurantă cel mai important și delicat aspect, cel al copiilor(încredințare, program de vizite, pensie alimentară, etc)
Partajul sau împărțirea bunurilor comune
În primul rand vreau să vă spun că partajul sau împărțirea bunurilor se face la încheierea procesului de divort. Partajul poate avea loc în orice moment după divort.
Doar în cazul în care soții s-au căsătorit cu preacord în regimul comunității de bunuri, nu se va face partaj deoarece nu exista bunuri în comun.
In cazul bunurilor dobandite înaintea căsătoriei de către unul din cei doi soti, acestea nu vor fi luate în calcul pentru impartire la partaj.
Partajul se face fie la notar, fie în instanță.
Ca regulă, instanța va face partajul în natură.
În general, dacă acest lucru nu e posibil, în privința anumitor bunuri, judecătorul va lua decizia de atribuire unui singur fost soț, urmând ca celălalt să primească o sultă.
De asemenea, există posibilitatea vânzării bunului la licitație, suma urmând să fie împărțită între foștii soți.
Situația copiilor la divort
Copii sunt poate cei care suferă cel mai mult într-un proces de divort, așa că trebuie să fim responsabili si să minimizam pe cat posibil efectele separării părinților.
Părintii se fac total si absolut responsabili de creșterea și educarea copiilor. Și de asemenea de administrarea eventualelor lor bunuri.
În Spania, în România si în restul statelor din UE autoritatea părintească îi revine automat mamei. În marea majoritate a cazurilor, părinții exercită în comun autoritatea părintească.
Iar dacă părinții nu se pot pune de acord, ba chiar mai mult nu locuiesc în aceeași țară vor fi instanțele judecatoresti din țara de domiciliu a copilului cele care vor decide autoritatea părintească.
Se vor stabili tinand cont de interesele bunăstării copilului drepturile de custodie și programul de vizite.
Este recunoscut in tot spațiul UE dreptul copiilor de a avea o relație personală si contact direct cu ambii părinți, chiar dacă locuiesc in tari diferite.